Logga in på ditt konto

Inget konto? Skapa ett här

Spåra & hantera din order

Ordernr. är 7 siffror. Referensnr. är 9 bokstäver

Har du några frågor?

+46 (0)8-444 54 24
info@dpj.se

Öppettider kundtjänst

Mån - Fre: 09.00 - 17.00

Våra vanligaste frågor & svar

Till Frågor & svar

Rengöra soffa på bästa sätt – En guide

När du köper en ny soffa till ditt kontor vill du förstås att den ska hålla sig fräsch och inbjudande så länge som möjligt. Genom att rengöra sittmöblerna i loungen regelbundet bevarar du både utseendet på möblerna och förlänger deras livslängd. Men hur städar man egentligen av en soffa på bästa sätt? Här delar vi med oss av våra bästa tips för att hålla din kontorssoffa i toppskick, oavsett vilket material den är tillverkad av.

Soffan har en naturlig plats i kontorets lounge. Här samlas medarbetare för trevliga fikapauser, spontana samtal och kanske en och annan AW. Det är inte så konstigt att soffan samlar på sig damm, smuts och fläckar som kan påverka både utseendet och hygienen. Genom att rengöra soffan regelbundet förlänger du inte bara dess livslängd utan bidrar också till en trevligare arbetsmiljö. I vårt sortiment hittar du soffor i flera olika material för att passa olika behov och inredningsstilar. 

Så rengör du soffor i olika material

Olika soffmaterial kräver olika typer av skötsel. Här går vi igenom hur du bäst rengör soffor i de vanligaste materialen.

1. Tygsoffor

Tygsoffor är populära på många kontor tack vare deras komfort och mångsidighet. Så här rengör du dem:

  • Dammsug regelbundet: Börja med att dammsuga soffan för att ta bort damm och lös smuts. Använd ett möbelmunstycke för att komma åt i sprickor och veck.
  • Ta bort fläckar direkt: Om du får en fläck, agera snabbt. Använd en mild tvållösning eller en speciell möbelrengöring för textil. Applicera tvålen på en mjuk trasa och badda försiktigt på fläcken. Undvik att gnugga, eftersom det kan skada tyget. 
  • Rengör på djupet: För en grundligare rengöring kan du använda en textilrengörare eller hyra en ångtvätt. Kontrollera alltid först på ett litet, dolt område att tyget tål behandlingen.

2. Läder- och konstlädersoffor

Lädersoffor utstrålar elegans och är ofta enklare att hålla rena än tygsoffor. Så här rengör du dem effektivt:

  • Torka av regelbundet: Använd en mjuk, torr eller lätt fuktad trasa för att torka av soffan och avlägsna damm och smuts.
  • Ta bort fläckar: Vid fläckar, använd en fuktad trasa med mild tvållösning. Torka av fläcken och torka sedan omedelbart torrt med en ren trasa. 
  • Underhåll regelbundet: Använd en speciell läderrengöring och balsam några gånger om året för att hålla lädret mjukt och förebygga sprickbildning.

3. Sammetssoffor

En sammetssoffa tillför en lyxig känsla men kräver lite extra omsorg för att behålla sin elegans. Här är våra bästa rengöringsknep:

  • Dammsug varsamt: Använd ett mjukt borsthuvud när du dammsuger soffan för att undvika att skada den känsliga ytan. Dammsug i lugna, långsamma drag i luggens riktning. 
  • Ta bort fläckar försiktigt: Vid fläckar, använd en fuktad trasa med ljummet vatten och badda försiktigt på fläcken. Undvik att gnugga, då detta kan göra att sammeten förlorar sin lyster.
  • Återställ luggen: Efter rengöring, använd en ångstrykare på avstånd eller en speciell sammetspensel för att återställa tygstrukturen och lyfta luggen på nytt.

4. Ullsoffor

Ullsoffor kombinerar naturlig elegans med hållbarhet och är ett populärt val för kontorsinredning. Så här håller du din ullsoffa ren: 

  • Dammsug regelbundet: Dammsug soffan med ett möbelmunstycke för att ta bort damm och smuts som kan tränga ner i fibrerna.
  • Badda bort fläckar: Ull är naturligt smutsavvisande, men om olyckan är framme, badda försiktigt med en fuktig trasa och en lösning av ljummet vatten och mild tvål. Undvik att använda för mycket vatten då ullen riskerar att krympa eller tappa formen. 
  • Lämna in för professionell rengöring: För en grundligare rengöring rekommenderar vi att du lämnar in soffan till en professionell rengöringsfirma för att undvika skador på materialet.

Att tänka på när du väljer soffa till kontoret

När du väljer soffa till ditt kontor är det viktigt att du tänker på hur lätt soffan är att rengöra och underhålla. Här är några saker att ha i bakhuvudet:

  • Materialval: Välj ett material som passar både kontorets stil och den dagliga användningen. Lädersoffor är ofta lättare att rengöra och underhålla, medan tygsoffor kan erbjuda mer komfort men kräver mer omsorg. 
  • Färgval: Ljusa soffor ger ett luftigt och fräscht intryck, men de visar också smuts och fläckar tydligare. Dessutom kan vissa klädesplagg, exempelvis mörka jeans, torrfälla och missfärga ljusa textilier. Mörkare färger kan därför vara mer praktiska i offentliga miljöer.
  • Avtagbar eller fast klädsel: En avtagbar klädsel är mer praktisk i fråga om tvätt och underhåll, men den har ofta lägre slitstyrka då sömmar och fästpunkter utsätts för mer slitage. En fast klädsel är ofta mer hållbar och slitstark eftersom den sitter tajtare och är mindre benägen att röra sig eller töjas ut med tiden. Detta gör den idealisk för kontorsmiljöer där soffan används frekvent.

Att rengöra soffan regelbundet är avgörande för att hålla den fräsch och snygg över tid. Genom att välja rätt material och vara noggrann med underhållet, kan du säkerställa att soffan blir en långvarig investering som förbättrar arbetsmiljön.

Hos DPJ Workspace hittar du soffor som är både stilrena och praktiska. Utforska vårt sortiment idag och hitta den perfekta soffan för ditt kontor!

meny

Vad våra kunder säger

Ett axplock av våra kunder

Mäklarhuset
TV4
Svenska Kyrkan
Google
Handelsbanken
Carlsberg
Försvarsmakten
Microsoft