Att ha en Poul Henningsen lampa är att ha en bit designhistoria i sin ägo. Poul Henningsen är en av Danmarks mest välkända formgivare. Under sin livstid producerade han flertalet designklassiker såsom Artichoke ”Kotten”, Septima och den populära PH-5 serien. Men Poul gjorde ingen renodlad designkarriär. Han var även skribent, arkitekt och en hängiven kultur- och samhällskritiker.
Poul Henningsen föds i Ordrup den 9 september 1894 som son till de kända författarna Agnes Henningsen och Carl Ewald. Från ung ålder sätts han i fosterfamilj där han får lära sig att hantera verktyg och snickeriarbete. Hans förmågor som ingenjör visar sig tidigt då han som 16-åring tar emot Hielmstierne-Rosencroneska stipendiet för uppfinnare efter att ha konstruerat en självpumpande cykel.
Svårt att välja bana
Hans fortsatta utbildning präglas av ett ständigt byte av inriktning. År 1911, påbörjar han en utbildning i byggteknik vid Tekniska skolan, men byter snart inriktning mot maskinteknik. År 1914 blir han antagen till Polyteknisk Læreanstalt, men väljer att hoppa av sina studier efter tre terminer. I stället återvänder han till Tekniska skolan för att studera arkitektur. Han lämnar även denna utbildning 1917 utan att ta examen.
Konsten – en språngbräda in i journalistiken
Utanför sina studier hänger sig Poul åt konsten. Han målar med den moderna danska konsten som inspirationskälla och blir en av dess främsta förespråkare. Hans försvar av kubismen och expressionismen leder till att han blir anställd på konsttidskriften Klingen. Här fortsätter han bredda tidskriftens inriktning och engagerar sig i att ge den en vetenskaplig grund.
Funktionell design som samhällskritik
Som en naturlig fortsättning på den arkitekturkritik Poul driver och formulerar i Klingen, förespråkar och populariserar han den funktionella estetiken. Detta är även en samhällskritisk handling då han ifrågasätter åsidosättandet av de ekonomiska, sociala och tekniska krav som uppstår i och med utvecklingen av den moderna tekniken under 1920-talet. Han börjar att experimentera med belysning och kommer snart i kontakt med företaget Louis Poulsen och Co.
PH lampan – en given succé!
I samarbete med Louis Poulsen Co. utvecklar Poul Henningsen sin största succé; den bländfria PH-lampan (som med tiden skulle vidareutvecklas till den populära PH 5-lampan). PH-lampan vinner dessutom guld på världsutställningen i Paris 1925. I och med detta läggs grunden för Pouls ekonomiska ”säkerhetsnät” vilket gör det möjligt för honom att öka sitt engagemang inom journalistik och samhällsdebatt. Detta leder även till ett livslångt samarbete med Louis Poulsen, som än i dag producerar Poul Henningsens lampor.

Kuglen, även känd som Artichoke eller Kotten, samt storsäljaren PH 5 är några av Poul Henningsens mest kända verk.
Framstående skribent som förespråkar nya värden
Under åren skriver Poul för flera tidskrifter såsom Politiken, Ekstra bladet och sin egen arkitekturtidskrift Kritisk Revy (1926–1928). Kritisk Revy ifrågasätter konservativa kulturmönster och blir en språngbräda för kulturradikalismen som sprider sig efter första världskriget. Detta sker inte bara med fokus på bostadsbyggande utan även på andra viktiga värden som religion, sexualitet, utbildning och kvinnorollen. Han producerar dessutom en mängd revyer som han skriver med ett tillgängligt språk och som sätter honom på kartan som en begåvad ordkonstnär.
Tydlig ställning mot nazismen
Under nazismens frammarsch i Tyskland under 30-talet är Poul en ledande kraft för motståndsrörelsen i Danmark. Han börjar arbeta på tidskriften Aandehullet och är en av de drivande krafterna bakom föreningen Frisindet kulturkamp som samlar den kulturella sfärens antifacister. Han hinner även med att bli redaktör för Louis Poulsens firmablad och arkitekt för Tivoli. 1943 tvingas Poul och frun Inger fly till Sverige. Här fortsätter han sin karriär som skribent fram till krigsslutet.
Kritiker och kreatör in i det sista
Efter kriget återvänder Poul till Danmark. Han fortsätter att verka som skribent och samhällskritiker, och återupptar även skrivandet av verser och revyer. Han fortsätter även att formge belysning såsom Koglen ”Kotten” och färdigställer PH 5-lampan (1958). År 1963 blir Poul medlem i den danska Akademin där han står fast vid sin skarpa kulturkritik.
När Poul dör år 1967 lämnar han efter sig ett storslaget arv. Inte bara i form av sina lampor och kreativa verk. Utan även det politiska ställningstagande som skedde under ungdomsupproret i slutet av 60-talet som på många sätt stämde överens med de frågor Poul förespråkade under sin livstid.