Sverige
Välj land
Företag Privatperson
Företag Privatperson
0
Varukorg
Meny
10 års garanti
30 dagars ångerrätt
Skickas inom 24h
4,5 av 5 i betyg

Dansk designhistoria – en resa genom form och funktion

Danmark är känt för sin stilrena och funktionella design, där enkelhet och hantverk går hand i hand. Den danska designhistorien är en berättelse om innovation, kvalitet och estetik – en tradition som format allt från möbler till arkitektur. Med rötter i det tidiga 1900-talets modernism har dansk design utvecklats till att bli en av världens idag mest inflytelserika designrörelser.

Under 1920- och 30-talet tar funktionalismen form i Danmark. Influerad av Bauhausskolan i Tyskland och arkitekter som Le Corbusier och Walter Gropius växer då en helt ny designfilosofi fram. Stilen betonar enkelhet och strävar efter att skapa tidlös design genom funktionalitet snarare än överdådig dekor.

Startskottet för traditionens utbredning

Kort efter andra världskriget, i slutet av 1940-talet, tar den danska designen fart på riktigt. Den starka traditionen av högkvalitativt möbelhantverk lever vidare, men kompletteras nu av den växande industriella produktionen. Detta gör att möbler kan produceras i större skala och får därmed större genomslagskraft.

Dansk designs guldålder

Mellan 1940- och 1960-talet etablerar Danmark sig som en global designnation, med ikoniska danska formgivare som Arne Jacobsen, Hans J. Wegner, Poul Henningsen och Børge Mogensen i täten. Denna period kallas ”guldåldern” inom dansk design då allt fler framstående designers bidrar till att etablera den danska stilen internationellt.

Under denna tid formges några av de mest ikoniska danska möblerna, däribland Børge Mogensens ”The Spanish Chair”, Arne Jacobsens ”Sjuan” och Finn Juhls ”The 45 Chair”. Samtidigt lanseras flera lampor, så som Poul Henningsens PH 5-lampa, Verner Pantons VP1-pendel och Arne Jacobsens AJ-serie, som blir internationella framgångar och är än idag eftertraktade designklassiker.

Poul Henningsens klassiska PH 5-lampa, och designstolen Sjuan formgiven av Arne Jacobsen.

Omtalad arkitektur i det offentliga rummet

Förutom möbler, lampor och inredningsdesign sätter Danmark sin prägel på det offentliga rummet genom arkitektur och stadsplanering. Arkitekten Jørn Utzon ritar Operahuset i Sydney 1956, som invigs år 1973. Den avancerade konstruktionen med välvda former orsakar konflikter under byggprocessen, vilket leder till att flera av Utzons ursprungliga idéer aldrig förverkligas. Idag är Operahuset en av världens mest kända byggnader och finns sedan 2007 med på Unescos världsarvslista.

Utöver denna spektakulära byggnad ritar Jørn Utzon också ett flertal bostadsområden i både Danmark och Sverige, däribland Kingohusen i Helsingör – ett område vinkelbyggda hus som färdigställs 1961. Husen är designade för att skapa en atriumgård, vilket är ett element som återkommer i flera av hans projekt (till exempel Fredensborgshusen och Prästkragen i Bjuv)

Arkitekten Bjarke Ingels fortsätter att föra dansk arkitektur framåt på den internationella scenen som grundare till den innovativa studion BIG (Bjarke Ingels Group). Bjarke Ingels är arkitekten bakom flera kända byggnader, bland annat 8 House i Köpenhamn (2010), M/S Museet för Sjöfart i Helsingör (2013) och Lego House i Billund (2017).

Sjöfartsmuseet i Helsingör, ritat av Bjarke Ingels, och Operahuset i Sydney, ritat av Jørn Utzon.

Modern dansk design – hållbarhet och innovation

Traditionen från 1900-talets designikoner lever vidare, men dagens danska formgivare vågar utforska nya material, teknologier och estetiska uttryck. Med framstående företag som HAY, &tradition och Normann Copenhagen är dansk design fortsatt eftertraktad världen över för sina stilrena och innovativa produkter. Samtidigt finns ett starkt fokus på hållbarhet, där återvunna material och cirkulär produktion blir allt viktigare – ett område där danska Mater verkligen ligger i framkant. 

En tidlös inspirationskälla

Dansk design är idag synonym med tidlöshet och kvalitet. Genom att förena estetik, funktion och hantverk lyckas Danmark skapa en designtradition som fortsätter att inspirera världen över. Oavsett om det gäller klassiska möbler från mitten av 1900-talet eller moderna hållbara lösningar, förblir dansk design trogen sin filosofi: att skapa vackra, funktionella och hållbara produkter som håller i generationer.

meny

Vad våra kunder säger

Ett axplock av våra kunder

Sony Music
Maklarhuset
TV 4
Porsche
Google
Marriott
Sodexo
Handelsbanken
Carlsberg
Försvaret
Microsoft
Mercedes-Benz